Klik voor heel veel info over een discipline op een plaatje naar keuze hieronder



-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Training

Stokken

Over stokken of 'Crooks' of 'Handler sticks' zijn vele boeken geschreven. Een handler kan niet zonder dus op een gegeven moment zal iedere handler er aan moeten geloven. Je kan de stokken natuurlijk zelf gaan maken maar dan heb je wel kennis, veel tijd en geduld nodig. Informeer maar eens bij onze voor-zitter, hij maakt en verkoopt ze!

Meer informatie komt binnenkort.
Fluitjes :

In het Nederlands bestaat de uitdruking : "een fluitje van een (euro)cent"

Voor het hier betreffende fluitje is dat zeker niet het
geval!

Allereerst kost het fluitje al geen cent maar vele centen en dan op de tweede plaats is het zeker géén gemakkelijk fluitje. De eerste keer dat je hier op blaast zal er zeker géén toon uitkomen maar wel veel speeksel. De tweede, derde en vierde, .........ste keer trouwens ook hoor!

Voor de handler
is dit fluitje echter onontbeerlijk want probeer maar eens een
commando te roepen (brullen) met een straffe wind tegen. De
hond zal het zeker niet horen! Het fluitje daar en tegen..............

De beginnende handler zou eigenlijk zo snel mogelijk moeten
leren fluiten. Oefen alleen als de hond er niet bij is want
die zou er alleen maar knettergek van worden.



image
 

 

Het werk waar een herdershond voor gefokt is, bestaat uit het nauwkeurig sturen van een kudde schapen. Voor de verzorging van de schapen is het vaak ook nodig dat ze in een kleine ruimte bijeen gedreven moeten worden, of dat een paar schapen uit de kudde afgezonderd moeten worden. De herdershond leert commando's, die met de stem of met een fluitje worden gegeven.  

Outrun

De hond wordt bij de handler vandaan gestuurd en loopt in een boog  tot achter de schapen.

Lift

Het moment dat de schapen richting de herder beginnen te lopen, wordt de lift genoemd.

Fetch

Het eerste rechte stuk naar de handler lijkt makkelijk, maar de schapen moeten beheerst gebracht worden en in een rechte lijn door twee poorten heen. 

Shed

De shedding ring bestaat uit een cirkel van hoopjes zaagsel. Het is de bedoeling om binnen de ring een of meerdere schapen (soms gemerkt door een halsband) van de rest af te scheiden. 

Pen

De schapen moeten hier in een kleine, door hekken afgezette ruimte worden gedreven. Het lijkt makkelijker dan het is, omdat er geen schapen mogen ontsnappen. Schapen voelen haarfijn aan wanneer ze opgesloten gaan worden. 

Come Bye

Bij het commando Come-bye is het de bedoeling dat de hond met de klok mee om de schapen heenrent. Hierbij is de handler in principe het midden van de wijzerplaat, is de hond op het uiterste van de grote wijzer en bevinden de schapen zich daar ergens tussenin. Comebye heeft als gevolg dat de schapen uiteindelijk ingehaald worden en opgehaald worden vanaf de 12-uurs positie naar de handler toe.

Away

Bij het commando away to me is het de bedoeling dat de hond tegen de klok in om de schapen heenrent. Hierbij is de handler in principe het midden van de wijzerplaat, is de hond op het uiterste van de grote wijzer en bevinden de schapen zich daar ergens tussenin. Away to me heeft als gevolg dat de schapen uiteindelijk ingehaald worden en opgehaald worden vanaf de 12-uurs positie naar de handler toe.

Lie down

Bij het Lie down is het de bedoeling dat de hond op de plaats waar hij/zij zich bevindt, direct gaat liggen (en/of kort blijft staan). Lie down dient als stop/rem voor de hond. Als de hond stilligt dient hij/zij als een "stilstaand" "hek".

Walk on

'Loop verder'. Aanmoediging om recht op de schapen af te lopen. Dit commando wordt zowel gebruikt bij de fetch als bij de drive. Een gevorderde herdershond zal hierbij wel zelf correcties naar links of rechts uitvoeren om de kudde in een rechte lijn te laten lopen.

Hold them 

Bij het Hold them is het de bedoeling dat de hond de wegrennende schapen tegenhoudt. Dit kan dus van en naar de handler zijn.

Steady

'Rustig' Soms zet een herdershond er de gang in en zal afgeremd moeten worden.  

That'll do

Bij het That'll do is het de bedoeling dat de hond terugkomt of ophoudt met zijn/ haar huidige actie. That'll do geeft aan dat de huidige actie voldoende is uitgevoerd en/of dat wellicht de training zelfs helemaal over is.

Look back

Bij het Look back is het de bedoeling dat de hond terugkijkt of -zoekt naar de schapen die zich achter (=buiten zijn/haar blikveld) hem/haar bevinden en deze ophaalt. Look back wordt vaak gebruikt om geshed-de of gesingle-de schapen terug te halen en/of bij een dubbele outrun. In de praktijk wordt het gewoon gebruikt als er een schaap achterblijft en/of van de groep wegrent.

On your feet

Sta op zonder te gaan lopen. Voor het werk op zeer korte afstand. Een liggende hond oefent de minste druk uit op schapen, een staande hond al wat meer en een lopende hond is het meest bedreigend. 

Speed up

Bij het "Speed up" is het de bedoeling dat de hond zijn tempo verhoogt en dus meer druk op de schapen uitoefent.

Out.

Voor de "Outrun" zijn er diverse commando's in gebruik. Sommigen gebruiken gewoon "Come Bye" en "Away", terwijl anderen commando's als Out gebruiken.  De hond mag de lijn tussen de handler en de schapen niet kruisen.

Go through

Bij "Go through" is het de bedoeling dat de hond door een reeds ontstaan(-d) gat tussen de schapen door loopt opdat ze verder uitelkaar gaan. Hierdoor kan men bijvoorbeeld: Shed-en, Single-en, Pellen, etc. Daar "Go through" vaak (zoniet altijd) erg dichtbij de hond gebruikt wordt, is er niet een fluit-commando voor maar doen de meeste handlers het d.m.v. de stem.

FLUITSIGNALEN

Come Bye

Away

Lie down

Walk on

Hold them

That'll do

Look back

Speed up

 

 



wat is schapendrijven
attributen
trainingsuren
wedstrijden
inschrijfformulier
foto's trials
evenementen
links



pijlboven