Dogdance

 

Dogdancing !

leuke ontspanning!

Te Vlimmeren kan je komen trainen en trukjes leren

DogDancing is in heel Europa een van de leukste opkomende hondensporten. Wat is leuker om met je hond op muziek te dansen Veel mensen zijn nog onbekend met deze sport.

Dogdancing of ook wel canine freestyle genoemd is ontstaan uit het obedience werk. Obedience is een wedstrijdsport waarbij de gehoorzaamheidsoefeningen tot in de puntjes perfekt moeten worden uitgevoerd. U kunt zich dan ook voorstellen dat het dogdancing wat ontstaan is uit deze sport, dan ook geen makkelijke opgave is.

Wat is dogdancing nu eigenlijk?

Het zijn dus leuke oefeningen zoals een hond die buigt, tussen de benen door loopt zoals bij behendigheid bij de paaltjes, twistjes, draaien, over de rug springen, achteruit lopen en nog zoveel meer...en dit alles op muziek. De moeilijkheidsgraad begint pas als het geheel moet worden uitgevoerd op de maat van de muziek en dan heb je echt een hele show.

Voor wie / leeftijd hond ?

Dogdancing is een sport voor iedereen (Jong of Oud) die graag traint met zijn of haar hond en die dansen en muziek leuk vindt. De oefeningen worden altijd aangeleerd via positieve trainingsmethoden, de clickermethode. Vanaf dat de hond 3 maanden oud is, mag er al met dogdancing worden gestart. Het trainingsschema wordt aangepast op de leeftijd en conditie van de hond.

Nederland en België: Inmiddels zijn in Nederland en België al meerdere wedstrijden dogdancing georganiseerd.

Waar let de jury op bij een wedstrijd:

 • Gevarieerde bewegingen die geen schade aan de hond mogen aanbrengen.
 • Vloeiendheid van hond en handler.
 • Muziek interpretatie.

Punten zullen gegeven worden,meer voor de verschillende bewegingen dan voor de hoeveelheid bewegingen, natuurlijk rekening houdend met het soort ras van de hond. De muziek moet bij de routine passen en vooral een extra iets aan het geheel van de routine geven. Overmatig blaffen resulteert in puntenvermindering!

Ouders dragen de verantwoording voor hun deelnemende kinderen.

Er zijn 6 verschillende klasses:

 • Initiation: Deze klas is een ‘toelatingsproef’ om te mogen deelnemen aan wedstrijden. Indien een deelnemer in deze proef slaagt, moet hij de volgende wedstrijd aantreden in de beginners categorie.
 • Beginners: Voor teams die geslaagd zijn in de initiatieklas. De jury zal er rekening mee houden dat dit de ‘motivatieklas’ is. Discreet gebruik van snoepjes of speeltjes zijn toegestaan. Er wordt slechts beperkt gewerkt op de achterpoten. Indien men vier (4) X een acht (8) behaalt MOET men overgaan naar een hogere klas. Indien men twee (2) X een negen (9) behaalt MAG men overgaan naar een hogere klas.
 • Novice: Voor honden die de overstap gemaakt hebben van de beginners.. Geen snoep of speelgoed is in deze klasse toegestaan om de hond te lokken. Accessoires die worden gebruikt moeten deel uitmaken van de routine. Indien men vier (4) X een acht (8) behaalt MOET men overgaan naar een hogere klas. Indien men twee (2) X een negen (9) behaalt MAG men overgaan naar een hogere klas.
 • Intermediate: Voor honden die de overstap gemaakt hebben van de Noviceklas. Geen snoep of speelgoed is in deze klasse toegestaan om de hond te lokken. Accessoires die worden gebruikt moeten deel uitmaken van de routine. Indien men vier (4) X een acht (8) behaalt MOET men overgaan naar een hogere klas. Indien men twee (2) X een negen (9) behaalt MAG men overgaan naar een hogere klas.
 • Advanced: Hoogste klasse. Geen snoep of speelgoed is in deze klasse toegestaan om de hond te lokken. Accessoires die worden gebruikt moeten deel uitmaken van de routine.
 • Juniors: Voor jongeren van 12 jaar tot 14 jaar. Dit is een ‘Demoklas’. Alle juniors krijgen hetzelfde aandenken. Er wordt geen klassement opgemaakt.
 • Innovation: Hierin treden groepen aan, meerdere geleiders die met hun honden gelijktijdig werken of een geleider die met meerdere honden gelijktijdig werkt. Het staat de organisators vrij om hiervoor een klassement op te maken en prijzen uit te reiken.

Indien het team is ingeschreven voor een ‘singlediscipline’ dan moet er geen extra inschrijvingsgeld betaald te worden. In het tegenovergestelde geval dienen de teams of de honden die niet ‘ single’ werden ingeschreven, het inschrijvingsgeld te voldoen.

Lengte van de routines:

 • Bij INITIATIONS ca 2 minuten tot 2,5 minuten
 • Bij BEGINNERS ca 2 minuten tot 2,3 minuten
 • Bij NOVICE ca 2,3 tot 3,5 minuten
 • Bij ADVANCED / INNOVATION ca 3.30 tot 4 minuten

Voor informatie en/of afspraken kan je mailen naar: Anita Limbourg - email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Subcategories

Copyright 2011 Dogdance.
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free